18 grudnia 2011

Zozworki czyli śląskie ciasteczka imbirowe.

Jeśli macie zamiar upiec ciasteczka imbirowe na święta, trzeba to zrobić teraz, gdyż kilka dni powinny poleżeć w puszce. Te smaczne, rozgrzewające ciasteczka zwane w kuchni śląskiej zozworkami bardzo łatwo zrobić.
Zobaczcie sami w przepisie.


Zozworki czyli 
śląskie ciasteczka imbirowe.


  • 30 dag mąki krupczatki
  • 30 dag cukru
  • 2 jaja 
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki imbiru
  • sok z pół cytryny
  • cukier puder
  • imbir kandyzowany do dekoracji
Jaja i żółtka ubij  z cukrem do białości, dodaj  imbir i mąkę, wymieszaj i odstaw na godzinę.
Małą łyżeczką nakładaj ciasteczka na wyłożoną papierem blachę. Piecz  około 20 min w średnio nagrzanym piekarniku (w zależności od wielkości ciastek). 
Po ostudzeniu posmaruj środki ciasteczek lukrem sporządzonym z soku z cytryny i cukru pudru.
Ozdób je paseczkami  kandyzowanego imbiru.
Po wysuszeniu włóż ciasteczka do puszki na kilka dni, by zmiękły.
Taka puszka imbirowych ciasteczek może stanowić słodki, świąteczny prezent. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz