8 grudnia 2011

Cebulaki śledziowe.

Takie smaczne były cebulaki które ostatnio upiekłam, że postanowiłam wypróbować takie z dodatkiem śledzi. Taka odmiana postnych cebulaków może być ozdobną przekąską świątecznego stołu.



Cebulaki śledziowe.

  • ok.500 g mąki
  • 250 ml ciepłej, przegotowanej wody
  • 30 g drożdży
  • 1łyżka  cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2łyżki oliwy
  • ok. pół kg żółtego sera
  • 2 puszki śledzi w oleju
  • 1 cukinia
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowago
  • 1/2 kg cebuli
  • suszone oregano,  estragon (po 1/2 łyżeczki)
  • sól i pieprz do smaku
  • rodzynki do dekoracji


Drożdże  wymieszaj z 50 ml ciepłej wody z łyżką mąki i łyżką cukru. Odstaw na 20 minut, by drożdże ruszyły.
 Mąkę przesiej do miski, dodaj do niej sól, buzujące drożdże i pozostałą wodę oraz oliwę. Wyrób ciasto.
 Dobrze wyrobione ciasto powinno  łatwo odchodzić od ręki.
 Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.



 W tym czasie pokrojoną na półplasterki cebulę zeszklij na  maśle. Dodaj  zioła, rybę odsączoną z oleju
i lekko rozgniecioną widelcem, dopraw solą i pieprzem do smaku. Stolnicę posyp mąką.
Ciasto podziel na 6-8 części i każdą z nich rozpłaszcz na placek o kształcie ryby. Każdy placek posmaruj cienko koncentratem pomidorowym,
 następnie ułóż część startego sera , cebulę z rybą,  resztę startego sera. W miejscu oczek ryby wciśnij rodzynki.
Cukinię pokrój  w półplasterki. po czym  ułóż we wzór łusek. Piekarnik nagrzej do 200ºC i piecz śledziowe cebulaki aż się ładnie zarumienią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz