8 grudnia 2011

Bułwanki czyli razowe bułeczki w kształcie bałwanków.


To mój kolejny pomysł na słone pieczywo świąteczne. Sądzę,  że takie bułeczki będą zdrową dekoracją świątecznego stołu.

Razowe bałwanki.


  • 30 g drożdży
  • 2 łyżki miodu
  • 400 g ciepłej wody
  • 300 g mąki pszennej
  • 300 g mąki pszennej razowej
  • 3 łyżki zarodków pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oleju
  • pół szklanki otrębów owsianych
  • rodzynki i goździki do dekoracji.



Drożdże i miód rozpuść w wodzie.
Mąkę pszenną, mąkę razową, sól i zarodki, wymieszaj ze sobą,
 połącz z wodą i dobrze wyrób ręką. Odstaw w ciepłe miejsce
 do wyrośnięcia na około 20-30 min.
Formuj z ciasta bułeczki i układaj je rzędami od największej do najmniejszej
tak, by powstały bałwanki. Zrób odstępy , bo bułeczki jeszcze wyrosną i sie połaczą.

Ulep z ciasta nosy i kapelusze. Z goździków zrób oczka, a z rodzynków guziki.
Posmaruj ciasto wodą z rozuszczoną odrobiną cukru.

 Ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 20 min.
 Piecz bułeczki w rozgrzanym piekarniku do 180°C do chwili, aż się zarumienią, a patyczek po nakłuciu będzie suchy.




Bułeczki w kształcie bałwanków mogą być podarunkiem świątecznym dla kogoś kto nie lubi słodyczy.



Z kartonika wytnij podstawę  na dwa bałwanki,(możesz wykorzystać kartonik po słodyczach).


Ułóż bałwanki na podstawce , zawiń je w folię spożywczą, którą zwiąż naturalnymi wstążeczkami z rafii.

1 komentarz: