30 grudnia 2011

Pora na śledzia w porach

To sałatka z jabłkiem, porem i śledziem w śmietanie.
Prosta i smaczna. W wersji lekkiej można śmietanę zastąpić  jogurtem.


Śledź w porach.

  • 2 płaty śledzia w oleju
  • 1 por (biała część)
  • 1 jabłko
  • 200 ml kwaśnej gęstej śmietany lub jogurtu
  • sól, cukier trzcinowy i pieprz biały do smaku
  • pieprz cytrynowy
Filety śledziowe pokrój w kostkę, wsyp do miseczki. Dodaj obrane i pokrojone  w kostkę jabłko.
Zalej wszystko śmietaną. Pora pokrój w plasterki, kilka odłóż do dekoracji, resztę rozłóż  i wsyp do miski.






 Wymieszaj i dopraw solą, cukrem  i białym pieprzem do smaku. Nałóż sałatkę do miseczek, udekoruj porem i posyp  obficie pieprzem cytrynowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz