25 grudnia 2011

Świąteczny deser makowy



Bardzo lubię połączenie maku i bitej śmietany. Jeśli dołożyć do tego ciasteczka korzenne i wiśnie z nalewki - poezja smaku! Masę makową przygotowałam sama. Zmielony mak ugotowałam na mleku z dodatkiem miodu i cukru z wanilią.
Przepis na 4 porcje.

Świąteczny deser makowy


  • ok. 500 ml bitej śmietany
  • ok. 500 ml masy makowej 
  • 4 ciasteczka korzenne (kruche)
  • 4 łyżki zmielonych orzechów
  •  wiśnie z nalewki
  • kakao rozpuszczalne do posypania


W salaterkach układaj  warstwami masę makową posypaną orzechami, pokruszone ciastka korzenna, bitą śmietanę i wiśnie odsączone z nalewki aż do wyczerpania składników.
Ja ułożyłam po dwie warstwy z każdego składnika. Górę posyp kakao rozpuszczalny. Prawda jakie to proste?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz