Z MOJEJ SPIŻARNI

PRODUKTY (alfabetycznie ) z linkami do przepisów

Ciecierzyca (Cicer, cieciorka, groch włoski) to  roślina z rodziny bobowatych,   występujących głównie w rejonie Bliskiego Wschodu. Duże znaczenie jako roślina uprawna ma ciecierzyca pospolita,
bardzo popularna w kuchniach śródziemnomorskich.
Ciecierzyca pospolita ma zastosowanie w kuchni, szczególnie krajów basenu Morza Śródziemnego. Stanowi m.in. podstawowy składnik hummusu.






Jagody goji  to podobno jedne z najzdrowszych owoców świata.
Są w tradycyjnej medycynie Wschodu  lekiem na choroby serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby, na wzmocnienie oczu, mięśni i kości.
Owoce te hamują syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby.




Komosa ryżowa  (quinoa) była podstawą wyżywienia Inków. Ziarno to jest lekkostrawne i zawiera pełnowartościowe białko dzięki czemu jest cennym składnikiem wielu diet.
Ponadto ziarno nie zawiera glutenu,  jest niezwykle bogate w sole mineralne i witaminy oraz wszystkie niezbędne aminokwasy. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest doskonałym pokarmem w diecie przeciwcukrzycowej. to podobno jedne z najzdrowszych owoców świata.
Komosa  na zdjęciach  to komosa mieszana - tricolore.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz