PRODUKTY (alfabetycznie ) z linkami do przepisów
Ciecierzyca (Cicer, cieciorka, groch włoski) to roślina z rodziny bobowatych, występujących głównie w rejonie Bliskiego Wschodu. Duże znaczenie jako roślina uprawna ma ciecierzyca pospolita,
bardzo popularna w kuchniach śródziemnomorskich.
Ciecierzyca pospolita ma zastosowanie w kuchni, szczególnie krajów basenu Morza Śródziemnego. Stanowi m.in. podstawowy składnik hummusu.
Jagody goji to podobno jedne z najzdrowszych owoców świata.
Są w tradycyjnej medycynie Wschodu lekiem na choroby serca, nerek, płuc oraz przy dolegliwościach reumatycznych, schorzeniach wątroby, na wzmocnienie oczu, mięśni i kości.
Owoce te hamują syntezę cholesterolu, zapobiegając przemianom tłuszczowym wątroby.
Komosa ryżowa (quinoa) była podstawą wyżywienia Inków. Ziarno to jest lekkostrawne i zawiera pełnowartościowe białko dzięki czemu jest cennym składnikiem wielu diet.
Ponadto ziarno nie zawiera glutenu, jest niezwykle bogate w sole mineralne i witaminy oraz wszystkie niezbędne aminokwasy. Ma niski indeks glikemiczny, więc jest doskonałym pokarmem w diecie przeciwcukrzycowej. to podobno jedne z najzdrowszych owoców świata.
Komosa na zdjęciach to komosa mieszana - tricolore.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz