2 grudnia 2012

Sok z winogron.

Przeglądam przepisy z ubiegłych miesięcy i zauważyłam, że kilka opuściłam.
Wiem, że to trochę po czasie, ale przyda się może za rok?
Sok jest wspaniały, teraz w mroźne dni możemy przywołać nim smak jesieni.

Sok z winogron.

  • 3 kg winogron
  • około 1 szklanki cukru trzcinowego złotego
  • woda źródlana







Winogrona umyj, obierz i wsyp do garnka. Zalej taką ilością źródlanej wody, by ledwo przykryła owoce.
Dodaj szklankę cukru po czym doprowadź wszystko do zagotowania.











Gdy pojawi się piana zdejmij ją. Zostaw owoce do ostudzenia.
Odlej sok z owoców, odciśnij je dokładnie.










 Jeśli sok jest zbyt kwaśny możesz go dosłodzić.
Jeśli masz zamiar przechować sok dłużej najlepiej go  pasteryzować w słoiczkach.

2 komentarze:

  1. Czy wysoka temperatura gotowania nie zniszczy tych dobrodziejstw, które mają owoce? Gdzieś czytałam, że najwartościowsze są soki surowe tylko krótko pasteryzowane. Widzę, że Pani gotuje winogrona w metalowym garnku, a witamina C ginie natychmiast w kontakcie z metalem. Ten sok to będzie tylko dla oka i smaku, ale bez wartości niestety. :-(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sok nie gotuję, tylko doprowadzam do zagotowania (proszę przeczytać uważnie) po czym po krótkiej chwili zdejmuje szumowiny i zlewam do sloików . Po wlaniu gorącego soku pasteryzuje krótko.
      Niestety surowego soku , który niewątpliwie jest najzdrowszy nie da się przechować na zimę.
      A garnek jest nierdzewny, najgorsze są aluminiowe, które reagują z kwasem z winogron.
      Pozdrawiam!

      Usuń