17 grudnia 2011

Kasztanki z wisienkami.

Czas zabrać się za słodkości świąteczne. Najpierw te, które mogą być przygotowane wcześniej, gdyż później nie będzie na to czasu. Czas też na wykorzystanie miękkich owoców z nalewek. Urozmaicą nasze słodycze.

Kasztanki z wisienkami.


  • 150 ml śmietanki kremowej
  • 150 g czekolady mlecznej lub deserowej
  • 1 paczka herbatników
  • cukier z wanili
  • 1/2 szklanki zmielonych orzechów włoskich
  • wisienki z nalewki







Śmietankę zagotuj, dodaj do niej pokruszoną czekoladę, cukier z wanilią  i odstaw z ognia. Po ostudzeniu dodaj   skruszone herbatniki i połowę orzechów. Wymieszaj masę.












Nabieraj po łyżeczce masy, wkładaj wisienkę w środek, formuj kuleczki.
Obtocz je w orzechach i wkładaj w papilotki.




Zapakowane w pudełeczko mogą być przyjemnym świątecznym prezentem.

1 komentarz: