10 grudnia 2011

Likier mandarynkowy na rumie.

Sądzę, że buteleczka likieru domowej roboty będzie dobrym prezentem świątecznym.
Obdarowana osoba delektując się takim likierem może skieruje ciepłe myśli w naszą stronę...?
Jeśli własnoręcznie ozdobimy buteleczkę nasz prezent będzie  oryginalny i jedyny w swoim rodzaju.
Najwyższy czas by taki prezent  przygotować.


Likier mandarynkowy na rumie.


  • 2 duże mandarynki
  • 150 g mleka zagęszczonego słodkiego (1 tubka)
  • szczypta kardamonu
  • 150 ml  rumu 80%


Wyciśnij sok z mandarynek nie uszkadzając skórki.
Wymieszaj go z mlekiem zagęszczonym, dodaj szczyptę kardamonu.
Ciągle mieszając dolewaj rum. Przelej  likier do słoiczka , zakręć i odstaw.
Wstrząsaj co jakiś czas.
Udekoruj butelkę za pomocą skórki z mandarynki.
Wytnij z niej kółka, a następnie wycinając ząbki wymodeluj gwiazdeczki.
Włóż je do grubej książki i postaw na kaloryferze, po kilku dniach  będą wysuszone.
Z jednej połówki wytnij wąski pasek i ułóż go fantazyjnie na butelce.
Drugą połówkę ułóż na zakrętce.









Zapakuj buteleczkę ściśle w ściereczkę i ustaw na kaloryferze.
Po kilku dniach gdy skórka się wysuszy doklej gwiazdeczki.







Napełnij butelkę likierem i prezent gotowy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz