Wielkanoc .... po zimie świat budzi się do życia.
Po smutkach męki Chrystusa budzi się nadzieja na życie wieczne za sprawą
Zmartwychwstania Pańskiego!
W kuchni znowu świąteczne ożywienie.
Wpierw postne śledzie, żurek i jaja.
W święta biała kiełbasa, szynki, schaby i mnóstwo innych dań niekoniecznie mięsnych.
Z wypieków mazurki, babki, serniki, szarlotki - każdy dom zależności od regionu ma swoje tradycje.
Postne przekąski

Jajeczka przepiórcze na serowych kwiatkach
Kaparowe jajeczka
Jaja z masą orzechową

Jaja z kremem maslanogroszkowym
Jaja w koszulkach na pasztecie
Jaja w śledziowych szalikach

Jaja zapiekane na portobello

Pasztet z boczniaków i jajek z zielonym pieprzem
Pasztet z boczniaków i jajek

Śledzik z jałowcem na sałacie rzymskiej
Mięsa i wędliny
Pierś z indyka z farszem orzechowym
Wypieki

Babka drożdżowa Savarin
Wielkanocny wianek owsiano lniany
Pascha szafranowa z owocami

Pascha owocowa
Makaroniki migdałowe z kremem kawowym
Makaroniki kokosowe z kremem czekoladowym
Mazurek z kokosową chrupką
Mazurek z orzechową chrupką
Mazurek z figurkami bezowymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz