14 grudnia 2011

Śledzik z hiszpańskim temperamentem

Śledzik z hiszpańskim temperamentem to połączenie tradycyjnego śledzia z ostrą salsą pomidorowo- paprykową.


Śledzik z hiszpańskim temperamentem


  • 6 filetów śledziowych
  • 3 duże pomidory
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 2 cebule
  • 1 łyżka suszonej papryki słodkiej
  • 4 ogórki konserwowe
  • sól, chili, pieprz biały do smaku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • goździki



Śledzie wymocz, jeśli jest taka potrzeba.
Pokrój pomidory i paprykę w kostkę i przesmaż je na 1 łyżce masła sklarowanego.
Dodaj 2 łyżki wody, kilka goździków, pieprz ziołowy i poduś,aż warzywa będą miękkie.
Podlej octem winnym.  Przetrzyj je przez sito.
Jedną obraną cebulę pokrój w piórka, drugą w drobniutką kosteczkę.
Cebulę pokrojoną w piórka zeszklij na 1 łyżce masła, dodaj paprykę słodką w proszku,
przetarte warzywa. Dopraw sos solą, pieprzem i chili w takiej ilości, by był pikantny.
Odstaw go do ostudzenia.
 Z dwóch płatów śledzia wytnij  rybki za pomocą  foremek do pierników.
Z goździków zrób oczka
Pozostałe śledzie pokrój w kosteczkę.
Dwa ogórki pokrój wzdłuż w paski, pozostałe w kosteczkę.
Do przestudzonego sosu dodaj kostkę śledziową, ogórkową i wymieszaj.

Śledzia w sosie ułóż na talerzach, udekoruj rybkami, paseczkami ogórka i
białą cebulką pokrojoną drobno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz