10 grudnia 2011

Dżem pomarańczowo-dyniowy z żurawiną.

Złocisty słoiczek dżemu pomarańczowo - dyniowego to kolejna propozycja świąteczna.
Pięknie się prezentuje...

Dżem pomarańczowy dyniowy z żurawiną.

  • 2 duże pomarańcze
  • sok z połówki cytryny
  • 1/2 kg miąższu z dyni
  • 1/2 szklanki cukru brązowego
  • pół szklanki żurawiny suszonej
  • starta skórka pomarańczowa jeśli lubisz
Pomarańcze obierz i wyfiletuj (usuń wszystkie białe błonki).
Dynię obierz i pokrój w kosteczkę. Polej sokiem z cytryny i rozgotuj.
Doda  cukier, pomarańcze i skórkę do smaku - smaż  na małym ogniu aż płyn odparuje.
Na końcu dodaj żurawinę. włóż  gorący dżem do słoiczków. Pasteryzuj około 15 minut.
Jeśli masz zamiar podarować taki słoiczek   ozdób go koronkowa serwetką.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz