Z SADU

 (alfabetycznie z linkami do przepisów)

AGREST - jest obecnie dość niedocenianym owocem. Może dlatego, że nie wszyscy wiedzą jak bardzo korzystny ma wpływ na przemianę materii. Owoce agrestu  zawierają sporo pektyn, są bogate w żelazo, witaminę C, B1, A i PP

Dżem agrestowy z nutą czarnego bzu

ARONIA -  to bardzo cenna roślina. Owoce aronii czarnej polecana jest w profilaktyce i leczeniu nadciśnienia tętniczego, arteriosklerozie, katarze żołądka oraz żylaków odbytu. Owoce aronii zawierają od 1200 do 5000 mg witaminy P. Witamina ta prawie w pełni zachowuje swoją aktywność  w sokach i mrożonkach.
Granita aroniowa

MALINY - pyszne, aromatyczne i zdrowe.


ŚLIWKA - niezwykle zdrowy owoc, niskokaloryczny, o niskim indeksie glikemicznym. Zawiera sporo witamin a także związków mineralnych.Spora ilość pektyn zawarta w śliwkach leczniczo wpływa na przewód pokarmowy.
Śliwki zawierają sporo witamin z grupy B, więc dobrze wpływają na układ nerwowy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz