19 grudnia 2011

Roladki schabowe żurawinowe.

Pora pomyśleć o świątecznych mięsach.
Ostatnio upiekłam roladki ze schabu. Były bardzo smaczne, więc można by je powtórzyć na święta.



Roladki schabowe żurawinowe.

  • 1 kg schabu
  • 25 dag  boczku wędzonego
  • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka  suszonej papryki słodkiej
  • sól, pieprz biały do smaku
  • 1/2 szklanki białego wina
  • masło sklarowane
  • bulion do podlania

Mięso oczyść z błon. Wykrój z mięsa ładne plastry. Rozbij je delikatnie, posól, popieprz.


Skrawki mięsa  zmiel razem z boczkiem i cebulą. Dopraw farsz pieprzem, dodaj żurawinę, paprykę - wymieszaj dokładnie. Formuj roladki nadziewając je farszem. Zepnij je szpilkami.

Przesmaż roladki na sklarowanym maśle ze wszystkich stron. Podlej je winem, gdy alkohol odparuje przykryj pokrywką  i duś na bardzo małym ogniu podlewając bulionem do chwili, aż mięso będzie miękkie.
Wyjmij szpilki.
 Sos z pieczenia dodaj do ugotowanej z żurawiną i zasmażonej kapusty kiszonej.

 Roladki przełóż na kapustę i poduś jeszcze razem kilka minut.







Podawaj roladki  na kiszonej kapuście zasmażanej z żurawiną.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz