17 listopada 2011

Nalewka z cytryńca chińskiego.


Cytryniec chiński to niezwykle cenna roślina.
 W nasionach cytryńca znajdują się czynne związki schizandrynę i schizandrol.
Posiadają one  właściwości wzmacniające organizm i podnoszące jego odporność. Napar z owoców można stosować przy zmęczeniu fizycznym i umysłowym,  w chorobach płuc, przewodu pokarmowego, wątroby oraz w celu poprawy widzenia.
Cytryniec chiński jako roślina lecznicza  jest znana  w chińskiej medycynie od  250 roku p.n.e.
Młode liście cytryńca jemy wiosna w sałatkach.
Z owoców robię pyszną nalewkę, która pijemy  po kieliszeczku w zimowe wieczory.

Nalewka z cytryńca chińskiego.


  • 1 szklanka owoców cytryńca
  •  1/2 szklanki cukru trzcinowego
  •  1 szklanka spirytusu
  •  1 szklanka wody żródlanej 




Zalej cukier wodą, zagotuj - odstaw do ostudzenia.
Przebrane owoce cytryńca wsyp do słoja, zalej woda z cukrem po czym dodaj  spirytus. Zakreć słój szczelnie i odstaw na 4 - 6 tygodni wstrząsając od czasu do czasu.
 Pij leczniczo po kieliszeczku.


7 komentarzy:

  1. Czy mozna równiez uzyc owoców suszonych cytryńca?

    OdpowiedzUsuń
  2. Nalewki można również robić z suszonych owoców :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W zeszłym roku pierwszy raz zebrałem owoce z mojego krzaczka,i postanowiłem zrobić nalewkę z cytryńca. Mój przepis wyglądał następująco: owoce umyłem i oberwałem z gałązek wsypałem do słoja i zasypałem cukrem, nie mierzyłem ponieważ zawsze wszystko robię na oko w kuchni też. Słój odstawiłem w słoneczne miejsce na ogrodzie i od czasu do czasu potrząsnąłem. Nie wiem ile czasu minęło ale na dworze było już chłodno i słój wrócił z gęstym syropem o przepięknym kolorze do domu. Zalałem to wszystko spirytusem ok 0,75l i wstawiłem do szafy. Zimą odcedziłem owoce i poszły do drugiego słoika jako dodatek do herbaty a nalewka stała i dojrzewała w sumie do czerwca kiedy się skończyła :) polecam smak niepowtarzalny a znajomy który nalewki robi całe życie powiedział że jest w szoku i pierwszy raz w życiu pił taką nalewkę której smak jest nie do określenia, zresztą roślina ta nazywana jest owocem o czterech smakach. Kto nie próbował ten niech zrobi i spróbuje a ci co robią to wiedzą i polecam wypróbowanie najprostszego przepisu, sprawdzonego przepisu. A tak na marginesie to dzisiaj był kolejny zbiór i owoce siedzą w cukrze:)
    Pozdrawiam nalewkowiczów i życzę smacznych i udanych wyrobów Wojt.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Twój przepis jest klasycznym sposobem przygotowania nalewki owocowej.
      Ja robię tak z soczystymi owocami. Co do cytryńca trochę się bałam, że są za mało soczyste stąd pomysł na syropek.
      Moja nalewka też była wspaniała!
      Niestety w tym roku z powodu suszy mam tylko maleńka garstkę kuleczek :(
      niestety.
      Pozdrawiam serdecznie i również życzę owocowych wspaniałości w buteleczce!
      Nina

      Usuń
  4. Piotr w tym roku obok cytryńca posadziłem pomidory.Dlatego obrodził 4kg owoców.Cytryniec ma 6 lat,myślę że stanowisko gdzie rośnie wybitnie mu pasuje.Pomidory obficie podlewałem a cytryniec podkradał wodę i taki wynik. Nalewka z owoców to faktycznie najlepsze zagospodarowanie owocu cytryńca.Sposób przygotowania nalewki może być różny.Ja stosuję klasyczny,czyli syrop z owoców łączę z spirytusem w proporcji 30-50%.Nalewkę o wyższym procencie można dłużej przechować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To cenna uwaga potwierdzająca to, że cytryniec lubi dużo wody!
      Zazdroszczę Ci takiego plonu (ale pozytywnie). Jak prowadzisz swój krzak?
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  5. podał w przeliczeniu na kg. pozdrawiam Jan

    OdpowiedzUsuń