14 grudnia 2011

Korzenne piwo domowe.

Niestety ze smutkiem muszę stwierdzić, ze połowę mojego piwa diabli wzięli.

W nocy (o 2 godzinie) obudził mnie huk. Brzęk szkła sugerował włamanie.
Wyskoczyłam z łóżka, pobiegłam na korytarz, a tu przed drzwiami balkonowymi kałuża piwa.
Szkło porozrzucane wkoło.
Ponieważ pogoda jest ostatnio ciepła, więc fermentacja tak ruszyła, że butelka nie wytrzymała.
I tu ostrzeżenie - nie należy  zamykać piwa w innych butelkach niż przeznaczone do piwa.
Trzeba też dokładnie stosować się do  proporcji.
 Muszę więc zrobić je jeszcze raz.

Korzenne piwo domowe

25 dag kawy zbożowej
20 dag cukru
1 dag chmielu
1 dag drożdży piekarskich
5 l wody
1 łyżka przyprawy korzennej do wina grzanego









W dużym garnku zagotowuj  5 litrów wody, dodaj  kawę zbożową i gotuj  pół godziny. Dodaj cukier,przyprawę korzenną, chmiel i gotuj  jeszcze około 10 minut. Odstaw  do ostygnięcia. Odlej pół szklanki kawy, rozpuść w niej drożdże.
Wlej je do garnka i odstaw  w ciepłe - poddaj je burzliwej fermentacji.


 Przecedź wszystko przez gęste płótno, rozlej do
 butelek z grubego szkła ze specjalnym zamknięciem i odstaw w chłodne miejsce.
 Po kilku dniach piwo jest gotowe.

1 komentarz: