18 grudnia 2011

Paszteciki orzechowe szyszki.

Takie paszteciki to świąteczna w swej formie i smaku przegryzka. Sadzę, że będzie ładnie prezentowała się na świątecznym stole, więc możesz się z kimś podzielić takimi szyszkami.


Paszteciki orzechowe.



  • 350 g łopatki wieprzowej (lub karkówki)
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g wątróbek drobiowych
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki   orzechów włoskich do dekoracji
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz czarny,
  • pieprz ziołowy do smaku
  • bulion do podlania
  • masło sklarowane do wysmarowania formy



Mięso i boczek pokrój w kostkę. Obsmaż na patelni najpierw boczek.
Gdy tłuszcz się wytopi dodaj łopatkę - obsmaż.
Następnie dodaj  posiekana cebulę i czosnek. Podlej odrobiną bulionu  i duś mięso przez pół godziny.
Na końcu dodaj  oczyszczoną z błon wątróbkę.
Wszystkie składniki przepuść przez maszynkę trzy razy, dodaj orzechy mielone i startą bułkę,dopraw przyprawami.
Dodaj  żółtka i wymieszaj masę dokładnie. Gdyby masa była zbyt gęsta podlej ją  delikatnie sosem z duszenia mięsa.
Na końcu dodaj ubitą pianę białek i delikatnie wymieszaj. Układaj podłużne paski masy pasztetowej na wysmarowanej masłem  formie, dekoruj je orzechami
Piecz w temp 180stopni C przez około 20 minut w zależności od wielkości pasztecików.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz