BOŻE NARODZENIE


BOŻE NARODZENIE to magiczne, zimowe święta!

W kuchni pachną pierniki,ciasta makowe i inne smakołyki.
W zależności od regionu oraz tradycji rodzinnej zestaw potraw jest różny.
Na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi.
Potraw powinno być dwanaście i każdej potrawy należy spróbować,by zapewnić sobie szczęście i dostatek przez cały rok.
Do najbardziej typowych należą: barszcz z uszkami, biały żurek lub zupa grzybowa na wywarze rybno-warzywnym oraz ryby, a szczególnie karp, przyrządzane na różne sposoby.
Często podawana jest kapusta z grochem, pierogi z kapustą, paszteciki z grzybami lub kluski z makiem, cukrem i miodem oraz kompot z suszonych owoców.
Na deser słodkie pierniki, strucle makowe, makówki lub kutia.
CIASTA:


Ciasto - strucla z makiem wyśmienita











Cynamonowe gwiazdki z czekoladą








Piernik czekoladowy z mango









Piernikowa choinka z jabłkiem i żurawiną

Piernikowy tort Koliber z owocami








Piernikowa choinka przekładana masą chałwową
Piernikowa gwiazdka przekładana masą karmelową
Piernikowa choinka bakaliowa bez cukru





Pierniczki









Piernikowa choinka

Piernikowa szopka







Piegus przekładany owocami leśnymi


Czekoladki kawusie






Makowa Chatka









Kasztanki z wisienkami








Szyszki owsiano-orzechowe


Zozworki czyli śląskie ciasteczka imbirowe









ZUPY :
Zupa rybna z grzybami

Siemieniotka










RYBY:

Karp z orzechową pianką








Świąteczna sałatka śledziowo-buraczana

Śledzik z hiszpańskim charakterem
Śledzik cytrusowy
Śledzik imbirowo-morelowy
Świąteczny śledź korzenny















 Śledź w sosie orzechowo-selerowym
Śledź w jabłuszku
Pikantny śledź w papryczce

Świąteczna choinka z sałaty











Świąteczna choinka warzywna




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz