BOŻE NARODZENIE to magiczne, zimowe święta!
W kuchni pachną pierniki,ciasta makowe i inne smakołyki.
W zależności od regionu oraz tradycji rodzinnej zestaw potraw jest różny.
Na wigilijnym stole powinny znaleźć się wszystkie płody ziemi.
Potraw powinno być dwanaście i każdej potrawy należy spróbować,by zapewnić sobie szczęście i dostatek przez cały rok.
Do najbardziej typowych należą: barszcz z uszkami, biały żurek lub zupa grzybowa na wywarze rybno-warzywnym oraz ryby, a szczególnie karp, przyrządzane na różne sposoby.
Często podawana jest kapusta z grochem, pierogi z kapustą, paszteciki z grzybami lub kluski z makiem, cukrem i miodem oraz kompot z suszonych owoców.
Na deser słodkie pierniki, strucle makowe, makówki lub kutia.
CIASTA:

Ciasto - strucla z makiem wyśmienita

Cynamonowe gwiazdki z czekoladą
Piernik czekoladowy z mango

Piernikowa choinka z jabłkiem i żurawiną
Piernikowy tort Koliber z owocami

Piernikowa gwiazdka przekładana masą karmelową
Piernikowa choinka bakaliowa bez cukru
Pierniczki
Piernikowa choinka
Piernikowa szopka
Piegus przekładany owocami leśnymi
Czekoladki kawusie
Makowa Chatka
Kasztanki z wisienkami
Szyszki owsiano-orzechowe
Zozworki czyli śląskie ciasteczka imbirowe
ZUPY :
Zupa rybna z grzybami
Siemieniotka
RYBY:
Karp z orzechową pianką

Świąteczna sałatka śledziowo-buraczana
Śledzik cytrusowy
Śledzik imbirowo-morelowy
Świąteczny śledź korzenny
Śledź w sosie orzechowo-selerowym
Śledź w jabłuszku
Pikantny śledź w papryczce

Świąteczna choinka z sałaty
Świąteczna choinka warzywna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz