(alfabetycznie) o warzywach i linki do dań wg głównego "warzywnego" składnika.
Burak liściowy (boćwina) to roślina jednoroczna uprawiana dla liści. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Delikatne liście można jeść na surowo lub krótko przesmażone z dodatkiem czosnku na maśle. Grube i mięsiste ogonki liściowe, które są jadalne można podawać jak szparagi.
Z ogonków można również zrobić pyszne kiszonki.
Zupa z liści boćwiny (pikantna)
Burak liściowy (boćwina) to roślina jednoroczna uprawiana dla liści. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego. Delikatne liście można jeść na surowo lub krótko przesmażone z dodatkiem czosnku na maśle. Grube i mięsiste ogonki liściowe, które są jadalne można podawać jak szparagi.
Z ogonków można również zrobić pyszne kiszonki.
Zupa z liści boćwiny (pikantna)
Dynia nie jest warzywem tuczacym, więc polecam w dietach odchudzających. Miąższ dyni zawiera po trochu różnych witamin.
Natomiast pestki dyni są prawdziwym skarbem. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne w organizmie.
Mają również właściwości lecznicze.
Obierając dynie nie wyrzucajcie pestek, uprażcie je w piekarniku i jedzcie - na zdrowie!
Kasza jaglana na wstążkach dyniowych

Jarmużowe gniazdka
Lekka zupa jarmużowa
Zupa jarmużowa z chrupiącym boczkiem
Mizuna pochodzi z Japonii i jest rośliną bardzo ciekawą. Wyglądem trochę podobna do rukoli, jednak liście maja bardziej ostre wycięcia. Jest delikatna o lekkim gorczycowym, pikantnym smaku, więc zapewne dlatego spotkałam się z określeniem jej jako musztardowiec lub musztarda japońska. Jadalne są liście , łodygi, żółte kwiaty i nasiona. Nie jest kłopotliwa w uprawie i znosi lekkie przymrozki.

Mizuna jest świetnym pikantnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek.
Liście są niezwykle dekoracyjne i warto ich używać jako ozdoba różnego rodzaju dań.

skołatane nerwy , działają regenerująco na naszą skórę.

Cóż więcej dodać?
Papryka faszerowana na ostro
Papryka faszerowana szynką i ryżem
Zupa pomidorowa z papryką

Szparagi zielone to cenne, dietetyczne wiosenne warzywo.
Szparagi są niezwykle bogate w składniki mineralne takie jak potas, magnes, wapń czy fosfor.
Czubki szparagów zielonych odłamujemy (ok 5 cm) i gotujemy bez obierania.
Dolne części również możemy wykorzystać jednak trzeba je obrać przed gotowaniem. Można je również ugotować bez obierania a następnie przetrzeć przez sito i wykorzystać do przygotowania zupy, sosu lub innego dania.
Szparagi białe to cenne, dietetyczne wiosenne warzywo, które w odróżnieniu od zielonych rosną w kopcach bez dostępu słońca, więc nie zielenieją.
Szparagi te są podobnie jak zielone bardzo bogate w składniki mineralne takie jak potas, magnes, wapń czy fosfor jednak mają dość mocne włókna w związku z czym trzeba je bardzo dokładnie obierać.
Białe im grubsze tym lepsze, bo po obraniu zostaje coś do zjedzenia!
Zupa pomidorowa z papryką

Szparagi zielone to cenne, dietetyczne wiosenne warzywo.
Szparagi są niezwykle bogate w składniki mineralne takie jak potas, magnes, wapń czy fosfor.
Czubki szparagów zielonych odłamujemy (ok 5 cm) i gotujemy bez obierania.
Dolne części również możemy wykorzystać jednak trzeba je obrać przed gotowaniem. Można je również ugotować bez obierania a następnie przetrzeć przez sito i wykorzystać do przygotowania zupy, sosu lub innego dania.

Szparagi te są podobnie jak zielone bardzo bogate w składniki mineralne takie jak potas, magnes, wapń czy fosfor jednak mają dość mocne włókna w związku z czym trzeba je bardzo dokładnie obierać.
Białe im grubsze tym lepsze, bo po obraniu zostaje coś do zjedzenia!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz