Z WARZYWNIKA

(alfabetycznie) o warzywach i linki do  dań wg głównego "warzywnego" składnika. 


Burak liściowy (boćwina) to roślina  jednoroczna uprawiana dla liści.  Pochodzi  z basenu Morza Śródziemnego. Delikatne liście można jeść  na surowo lub krótko przesmażone z dodatkiem czosnku na maśle. Grube i mięsiste  ogonki liściowe, które są jadalne można podawać  jak szparagi.
Z ogonków  można również zrobić pyszne kiszonki.
Gołąbki jaglane w boćwinie
Zapiekanka makaronowa z boćwiną
Zupa z liści boćwiny (pikantna)


 Dynia  nie jest warzywem tuczacym, więc polecam w dietach odchudzających. Miąższ dyni zawiera po trochu różnych witamin.
Natomiast pestki dyni są prawdziwym skarbem. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe niezbędne w organizmie.
Mają również właściwości lecznicze.
Obierając dynie nie wyrzucajcie pestek, uprażcie je w piekarniku i jedzcie  - na zdrowie!


Kasza jaglana na wstążkach dyniowych


Jarmuż  to bardzo pożywne warzywo. Zawiera silne przeciwutleniacze. Zawiera sporo witaminy K, witaminy C, beta karotenu i luteiny oraz  sporo wapnia i żelaza. Jarmuż ma właściwości przeciwnowotworowe i przeciwzapalne.
Jarmużowe gniazdka
Lekka zupa jarmużowa
Zupa jarmużowa z chrupiącym boczkiem





Mizuna pochodzi z Japonii i jest rośliną bardzo ciekawą. Wyglądem trochę podobna do rukoli, jednak liście maja bardziej ostre wycięcia. Jest delikatna o lekkim gorczycowym, pikantnym smaku, więc zapewne dlatego spotkałam się z określeniem jej jako musztardowiec lub musztarda japońska. Jadalne są liście , łodygi, żółte kwiaty i nasiona. Nie jest kłopotliwa w uprawie i znosi lekkie przymrozki.

Mizuna jest świetnym pikantnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek.
Liście są niezwykle dekoracyjne i warto ich używać jako ozdoba różnego rodzaju dań.



Pomidor niejedno ma imię. Jest ich sporo odmian, o różnym kształcie, smaku, kolorze i miąższu. Nie spotkałam osoby, która nie lubiłaby pomidorów. Wszystkie są niezwykle zdrowe ze względu na bogactwo minerałów  i witamin. Niezastąpione w dietach przeciw cukrzycy, dnie, otyłości,  w chorobach nerek i serca. Doskonałe na
skołatane nerwy , działają regenerująco na  naszą skórę.



Papryka to wspaniałe warzywo z rodziny psiankowatych występująca w wielu odmianach słodkich i mniej lub bardziej pikantnych.  Jak piesze Irena Gumowska to "żywy Vitaral, gdyż w jednym strąku jest prawie komplet witamin i soli mineralnych - ponadto nie tuczy!"
Cóż więcej dodać?

Papryka faszerowana na ostro 
Papryka faszerowana szynką i ryżem
Zupa pomidorowa z papryką



Szparagi zielone to cenne, dietetyczne  wiosenne  warzywo.
Szparagi są niezwykle bogate w składniki mineralne takie jak potas, magnes, wapń czy fosfor.
Czubki szparagów zielonych odłamujemy  (ok 5 cm) i gotujemy bez obierania.
Dolne części również możemy wykorzystać jednak trzeba je obrać przed gotowaniem. Można je również ugotować bez obierania a następnie przetrzeć przez sito  i wykorzystać do przygotowania zupy, sosu lub innego dania.


Szparagi białe to cenne, dietetyczne  wiosenne  warzywo, które w odróżnieniu od zielonych rosną w kopcach bez dostępu słońca, więc nie zielenieją.
Szparagi te są podobnie jak zielone bardzo bogate w składniki mineralne takie jak potas, magnes, wapń czy fosfor jednak mają dość mocne włókna w związku z czym trzeba je bardzo dokładnie obierać.
Białe im grubsze tym lepsze, bo po obraniu zostaje coś do zjedzenia!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz