1 listopada 2012

Królik duszony w warzywach.

Dziś święto, więc na obiad pyszne mięsko, bardzo kiedyś popularne na Śląsku.
Królik.

Królik duszony w warzywach.


  • 1 kg królika w porcjach
  • 1 szklanka maślanki
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1/2 szklanki wytrawnego wina
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka tymianku





Porcje królika zalej maślanką i wstaw w chłodne miejsce na 12 godzin. Osusz je i włóż   na rozgrzane masło. Smaż na maśle ze wszystkich stron. Dodaj cebulę pokrojoną  w kosteczkę, przesmaż ją jeszcze kilka minut razem z królikiem po czym podlej winem.
Gdy alkohol odparuje dodaj posiekany czosnek, warzywa obrane i pokrojone w kawałki.
Oprósz solą i pieprzem. Dodaj tymianek i duś na bardzo małym ogniu do chwili, aż mięso zmięknie.
Jeśli potrzeba podlewaj niewielką ilością wody. Warzywa możesz wyjąć wcześniej, gdy tylko  będą miękkie   i zrobić z nich dekorację.

Podawaj królika z dodatkiem ziemniaków lub kluseczek i surówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Prześlij komentarz