18 grudnia 2011

Paszteciki serowe.

To nieco inna forma małych pasztecików świątecznych. Możesz podać je do barszczyku lub jako przekąskę.

Paszteciki serowe.

  • 350 g łopatki wieprzowej (lub karkówki)
  • 100 g boczku wędzonego
  • 100 g wątróbek drobiowych
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki startego  żółtego sera
  • kilka plastrów sera  do dekoracji
  • 2 łyżki tartej bułki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz czarny,
  • pieprz ziołowy do smaku
  • masło sklarowane do wysmarowania formy
  • kasza manna do wysypania formy


Mięso i boczek pokrój w kostkę. Obsmaż na patelni najpierw boczek.
Gdy tłuszcz się wytopi dodaj łopatkę - obsmaż.
Następnie dodaj  posiekana cebulę i czosnek. Podlej odrobiną wody i duś mięso przez pół godziny.
Na końcu dodaj  oczyszczoną z błon wątróbkę.
Wszystkie składniki przepuść przez maszynkę trzy razy, dodaj starty ser i startą bułkę,dopraw przyprawami.
Dodaj  żółtka i wymieszaj masę dokładnie. Gdyby masa była zbyt gęsta podlej delikatnie sosem z duszenia mięsa.
Na końcu dodaj ubitą pianę białek i delikatnie wymieszaj.Wysmaruj małe foremki masłem, wysyp kaszką manną
Napełniaj masa foremki.
Piecz w temp 180stopni C przez około 20 minut w zależności od wielkości pasztecików.
Po wyjęciu pasztecików z foremek dekoruj je gwiazdkami wyciętymi z sera, gdy będa jeszcze ciepłe, by ser przylgnął do nich.


Przed podaniem zagrzej je, gdyż ciepłe najlepiej smakują.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz