15 grudnia 2011

Karp z bakaliami w galarecie.

Galarety to coś , co z karpiem lubię najbardziej.

Karp z bakaliami w galarecie.



  • włoszczyzna
  • głowa karpia i kawałki filetów
  •  sól, pieprz cytrynowy, chili do smaku
  • bakalie: rodzynki, żurawina, suszone morele  
  • żelatyna
  • cytryna



Warzywa zetrzyj w łezkę. Rybę zalej wodą, dodaj warzywa, posól  i gotuj około 20 min na wolnym ogniu.
Wyjmij rybę. Wywar przecedź , odmierz jego ilość i zapraw go żelatyną wg proporcji na opakowaniu.
Do gorącego bulionu dodaj pokrojone morele oraz resztę bakalii. Obierz rybę z ości. Dodaj ją do galaretki.
 dopraw ostatecznie solą, chili i pieprzem -galaretka  powinna być pikantna.
 Galaretkę rozlej do salaterek rozkładając regularnie rybę i bakalie - ostudź. Podawaj ją z cząstkami cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz