11 grudnia 2011

Dżem jabłkowo-daktylowy bez cukru.

Dżem jabłkowo-daktylowy bez cukru to dobry prezent dla kogoś, kto dba o dietę.
Suszone daktyle są tak słodkie, że w zupełności zastąpią cukier.


Świąteczny dżem jabłkowo-daktylowy.


  • pół kg obranych kwaśnych jabłek
  • 3/4 szklanki daktyli bez pestek
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej do pierników


Pokrojone drobno jabłka podlej dwoma łyżkami wody,
rozparuj je, dodaj pokrojone daktyle i smaż na małym ogniu.
Gdy daktyle się rozpadną, a masa stanie się gęstsza dodaj przyprawę korzenną.
Pasteryzuj dżem przez 20 minut.
Z flizeliny wytnij kółko, nałóż na zakrętkę i zwiąż w kokardkę z bilecikiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz