28 grudnia 2011

Udziec indyczy faszerowany papryką.

W drugi dzień świąteczny robiłam poznańskie pyzy czyli śląskie buchty.
Do takich klusek najlepiej smakuje drób. Tym razem  nadziałam udźce indycze farszem paprykowym.


Udziec indyczy faszerowany papryką.



  • 2 średnie udźce indycze ze skórą 
  • 1 duża cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 
  • szczypta chili
  • masło sklarowane do smażenia
  • sól i biały pieprz do smaku
  • pomidorki koktajlowe i natka pietruszki do dekoracji






Z udźców wytnij kości (wykorzystaj  je do rosołu). Zetnij nierówności z każdego płata mięsa.
Skrawki posiekaj drobno razem z cebulą, dodaj paprykę i chili - wymieszaj.
Każdy płat mięsa ułóż skórą na dół,posyp solą i pieprzem, na środku ułóż masę ze skrawków .
Obierz paprykę, pokrój ją w paski i ułóż na płatach mięsa. Złóż mięso w roladę skórą na zewnątrz, zwiąż lub zepnij szpilkami.Obsmaż  udźce na maśle ze wszystkich stron.






 Przełóż je do naczynia żaroodpornego i piecz pod przykryciem do miękkości w temp. 180 st.C.
 Pod koniec zdejmij pokrywę, by mięso się zarumieniło.

 Podawaj udźce pokrojone w plastry udekorowane pomidorkami i listkami pietruszki.

1 komentarz: