11 grudnia 2011

Piernik kokosowo-orzechowy.

Taki piernik przedświąteczny upiekłam na niedzielę.
Przepis oparty jest na podstawowym przepisie na szybki i tani placek.
Różni się tylko tym, że dodałam przyprawę korzenną i przełożyłam masą kokosową.


Piernik kokosowo-orzechowy.

  •  2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4  szkalnki marmolady
  • 2 szklanki mąki
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka stopionego masła
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • szklanka orzechów włoskich
  • 2 szklanki kokosu
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • tubka mleka zagęszczonego słodzonego
  • polewa czekoladowa

Jaja ubij z cukrem na puszysta masę, dodaj marmoladę lub dżem - wymieszaj.
Dodawaj naprzemiennie mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą, kakao i olej z masłem ciągle mieszając.
Wylej ciasto na blachę wyłożoną papierem. Posyp   górę orzechami i upiecz w temp. około 160 stopni C.
Kokos zagotuj w mleku, przestudź. Masło  utrzyj z mlekiem zagęszczonym, dodawaj masę kokosową  ciągle mieszając.
Ostudzone ciasto przełóż masa kokosową. Polej polewą czekoladową.

3 komentarze: