14 grudnia 2011

Masełka smakowe.

Pieczywko świąteczne już było, teraz czas na smarowidełko czyli masełko smakowe.
Zamrożone w kształcie jabłuszek ładnie będą wyglądały na świątecznym stole.

 Możemy przygotować je już teraz.





Masełko czosnkowe.



  • 100 g masła wiejskiego
  • 1  łyżka siekanej pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz biały do smaku




 Miękkie świeże masełko utrzyj z posiekanym drobniutko czosnkiem, dopraw  do smaku solą i pieprzem. Dodaj pietruszkę, wymieszaj i napełnij foremkę do kostek lodu. Zamroź.













Masełko pomidorowe.



  • 100 g masła wiejskiego
  • 1  łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól i chili do smaku

 Miękkie świeże masełko utrzyj z koncentratem pomidorowym i papryką w proszku, dopraw do smaku sól i chili. Wymieszaj i napełnij foremkę do kostek lodu. Zamroź.


Masełka wyłóż na deskę.
 Możesz je zapakować świątecznie i podarować z świątecznymi bułeczkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz