13 grudnia 2011

Śledzik świąteczny.

Kupiłam ostatnio śledzie, by wypróbować kilka moich świątecznych pomysłów.
Zaraz będziecie mogli je ocenić.

Śledzik w sosie orzechowo - selerowym.


  • 6 filetów śledziowych
  • 1 jabłko
  • 1/2 małego selera (mniej więcej wielkości jabłka)
  • 400 ml gęstego jogurtu lub gęstej kwaśnej śmietany (jeśli nie jesteś na diecie)
  • 1 łyżka miodu
  • 1/2 szklanki startych orzechów włoskich
  • sól i biały pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • koperek do posypania


Śledzie wymocz, jeśli jest taka potrzeba.
 Z jednego płata wytnij dekorację.
 Resztę  posiekaj drobno.

Do miseczki wlej jogurt lub śmietankę, dodaj miód, posiekane śledzie. Obierz seler i jabłko.

Do miseczki dodaj starty drobno seler, większą część orzechów i starte w łezkę jabłko.
 Wymieszaj od razu.
Dodaj pieprz cytrynowy, dopraw pieprzem białym i solą do smaku.


 Górę sałatki udekoruj kawałkami śledzia, orzechami i koperkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz