27 grudnia 2011

Pieczeń z wędzoną śliwką i jałowcem

Pora wpisać kilka przepisów na mięsa świąteczne. Jeden z nich to przepis na pieczeń z mielonej szynki.

Pieczeń z wędzoną śliwką i jałowcem


  • 1 kg wieprzowej szynki
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka ziaren jałowca
  • 10 dag wędzonych śliwek
  • 50 ml jałowcówki
  • 2 jaja
  • sól i pieprz czarny do smaku
  • masło sklarowane do wysmarowania formy






Dzień wcześniej zalej pokrojone śliwki jałowcówką.
Zmiel mięso razem z obraną cebulą i czosnkiem. Dopraw je solą i pieprzem.
Ziarna jałowca utłucz w moździerzu, dodaj do mięsa.
Dodaj  śliwki z jałowcówką  - wymieszaj i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.


Dodaj do mięsa bułkę tartą, jaja i  wymieszaj dokładnie, przełóż do wysmarowanej masłem foremki.






Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 st.C.
Piecz około 45 minut w zależności od kształtu formy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz