17 grudnia 2011

Szyszki owsiano-orzechowe

Takie ciasteczka bez pieczenia ładnie wyglądają na stole. Powiedziałabym, że mogą być ozdobą a zarazem deserem. Jak je zrobić ? - poniżej.


Szyszki owsiano-orzechowe


  • 200 g czekolady mlecznej lub deserowej.
  • 50 ml kremówki
  • 1 łyżka masła
  • cukier z wanilią
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki mielonych orzechów włoskich
  • orzechy włoskie siekane grubo do dekoracji
  • szczypta cynamonu , jeśli lubisz

Czekoladę stop z dodatkiem kremówki  i cukru z wanilią, przestudź.





Na łyżce masła przesmaż płatki owsiane, przestudź.
Na suchej patelni upraż orzechy, przestudź.
 Do letniej czekolady dodaj płatki z cynamonem, mielone orzechy - wymieszaj.



 Na pergaminie układaj podłużne "szyszki", dekoruj je prażonymi orzechami.

 Wstaw do lodówki.


 Owsiane szyszki możesz zapakować w pudełeczko
 i podarować je komuś.
Ja bym się ucieszyła z takiego zdrowego smakołyku ręcznie zrobionego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz