30 marca 2012

Babka drożdżowa Savarin

Jak zauważyliście  ostatnio  korzystam z klasycznych przepisów kuchni francuskiej.
Przygotowałam dwie urocze kolacje inspirowane kuchnią francuską. Domownicy byli bardzo zadowoleni :)
Przy okazji odkryłam bardzo fajny przepis na babkę Savarin. Dzięki nasączeniu babki syropem z dodatkiem rumu babka długo jest wilgotna i nie wysycha szybko.


Babka drożdżowa Savarin


  • 250 g mąki pszennej
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 3 dag cukru
  • pół szklanki drobnych rodzynków
  • 2 dag drożdży
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • syrop z 1 szklanki wody
  • 1/2 szklanki rumu
  • 15 dag cukru


Drożdże rozetrzyj z 1 łyżeczką cukru w letnim mleku z dodatkiem  niewielkiej ilości mąki.
Odstaw zaczyn do wyrośnięcia. Pozostały cukier dodaj do jajek i utrzyj do białości.
Do jajek dodaj mąkę, szczyptę soli, zaczyn - wyrabiaj ciasto. Pod koniec dodaj roztopione i schłodzone masło. Wyrabiaj do chwili aż ciasto będzie odchodzić od ręki. odstaw do wyrośniecia.
Z ciasta ułóż wałek, posyp rodzynkami, złóż na pół (wzdłuż) i połóż w foremce z kominkiem tak, by powstał wieniec. Odstaw do ponownego wyrastania. Piecz w nagrzanym piekarniku (około 180 st.C)
około 35 minut. Gdy patyczek po nakłuciu  będzie suchy odstaw do schłodzenia. Wyjmij z formy.
Gdy ciasto lekko przestygnie skrop je przygotowanym syropem z dodatkiem rumu.

4 komentarze:

  1. Wygląda naprawdę smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię babkę Savarin. Za jej wilgotność i aromat rumu. Bardzo podoba mi się Twoja, zresztą jak i blog. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam :) Zgodnie z zasadami zgłaszany do akcji przepis musi posiadać link lub banerek akcji :) Proszę o poprawkę, wtedy będę mogła zaakceptować przepis :)

    OdpowiedzUsuń