24 marca 2012

Grzybki na szczypiorku.

Nie zdążyłam wcześniej opisać pasty jaką niedawno zrobiłam z dodatkiem grzybków.
Dzięki dodaniu grzybków była bardzo wilgotna i smaczna.
Spieszę więc z przepisem na

Grzybki  na szczypiorku.


  • 1 pikling wędzony  (lub makrela)
  • 3 jaja 
  • mały słoiczek grzybków marynowanych(ok 400g)
  • 1 łyżka musztardy miodowej
  • 1 łyżka majonezu
  • pieprz ziołowy i biały do smaku
  • szczypior
Jaja ugotuj na twardo. Obierz rybę wędzoną ze skóry i ości.








Wybierz ze słoiczka średnie kapelusze w całości. Odetnij ogonki .
Zmiel rybę, jaja obrane ze skorupek, ogonki grzybków oraz grzybki bardzo małe lub pokrojone.
Dodaj musztardę i majonez - wymieszaj masę. dopraw ją pieprzem białym i ziołowym.


Pokrój szczypior i rozsyp go na talerzu. Z masy jajeczno-rybnej formuj jajowate trzonki na których umieść kapelusze grzybów. Układaj grzybki  na szczypiorku. Podawaj jako świąteczna przekąskę.

2 komentarze:

  1. musi na pewno świetnie smakować !
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny pomysł! Wyglądają jak młodziutkie borowiki o pękatych ogonkach.
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń