2 marca 2012

Chleb z orzechami

Powróciłam do pieczenia chleba. Kiedyś piekłam od czasu do czasu. Po kilku latach  przerwy znowu
regularnie dwa razy w tygodniu piekę zgrabny bochenek.
Coraz lepiej mi się udaję, więc zaczynam fantazjować, zmieniać proporcje mąki pełnoziarnistej i uniwersalnej oraz dodatki.
Moim ulubionym chlebem jest ...

Chleb z orzechami




  • 1 szklanka aktywnego zakwasu żytniego  
  • 1 szklanka wody żródlanej
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 3 dag drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej do rozczynu
  • 1/2 kg mąki pszennej zwykłej
  • 1/2 kg pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 4 łyżki zmielonych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki pokruszonych orzechów włoskich
  • 2 płaskie łyżeczki soli





 Drożdże wymieszaj z letnim mlekiem  z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki.
Odstaw  do wyrośniecia w ciepłe miejsce. Mąkę pszenną i żytnią wsyp  do dużej miski.
 Dodaj  mleko, zakwas oraz wzburzony zaczyn drożdżowy-  wyrób ciasto.
 Po kilku minutach wyrabiania dodaj   zmielone orzechy oraz sól.
Wyrabiaj do chwili, gdy ciasto bedzie odstawać od łyżki.




Pod koniec wyrabiania dodaj  pokruszone grubo orzechy.
Zostaw  ciasto w ciepłym miejscu  do wyrośnięcia.
 Po 15 minutach oprósz  ciasto mąką, uformuj  wałek i wstaw
go do nasmarowanej tłuszczem i oprószonej maką foremki.
 Ciasto powinno sięgać 2/3 wysokości foremki.
 Odstaw je do ponownego wyrośnięcia.
Gdy ciasto wypełni całą formę wstaw  je do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika.
 Piecz w wysokiej temperaturze około 20 minut,
a następnie zmniejsz  temp. do 120 st C. i piecz  jeszcze około godziny.
 Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem czy chleb jest dobrze wypieczony.

4 komentarze:

  1. Z orzechami musi być na prawdę pyszny. Zjadłabym taką jeszcze cieplutką kromeczkę;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chleby z orzechami są rewelacyjne:) piękny biochen:)pozdrawiam Jolanta Szyndlarewicz

    OdpowiedzUsuń
  3. Piekłam ten chlebek wg tego przepisu. Był to jeden z najlepszych chlebków jaki upiekłam. Rewelacyjny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo się cieszę, że wypiek tak dobrze się udał :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń