5 marca 2012

Chlebek owsiano-bananowy.

Chlebek owsiano-bananowy.

  • 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1/2 szklanki otrębów owsianych
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka jogurtu
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki stopionego i ostudzonego masła
  • pół szklanki otrębów owsianych do posypania
  • masło do wysmarowania formy





Obierz i rozgnieć w misce banany, dodaj  do nich jogurt, jajko i stopione masło -wymieszaj. Do drugiej miski wsyp  wszystkie suche składniki. Mieszaj niezbyt starannie suche z mokrymi, przełóż do foremeki keksowej wysmarowanej masłem i wysypanej otrębami. Górę chlebka również posyp  otrębami. Piecz  w  nagrzanym (190 st.C) piekarniku około 30 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz