8 marca 2012

Deser z truskawkami i bezą w piance kokosowej.

Dzisiaj Dzień Kobiet. :)
Nie twierdzę, że to wielkie, jednak raczej za pretekst w przerwaniu postu i zjedzenia czegoś smacznego.
Jak święto, to i w kuchni musi być świątecznie.
Zacznę od deserów, najpierw opiszę deser poobiedni.

Deser z truskawkami i bezą w piance kokosowej.


  • 250 g truskawek
  • 250 ml śmietanki kremowej
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru
  • sok z połówki cytryny
  • 3 łyżki mleczka kokosowego
  • 4 spore bezy
  • 4 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 2 łyżeczki kakao rozpuszczalnego








Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno.
Ubij mleko kokosowe z dodatkiem cukru, dodaj sok z cytryny. Połącz je razem.
Pokrusz bezy. Połowę kruszonki bezowej ułóż w salaterkach, zalej je pianką koksową.













Odłóż 4 truskawki do dekoracji. Pozostałe truskawki obierz i pokrój
w plasterki. Umieść je w piance. Posyp deser resztą skruszonej bezy, rozpuszczalnym kakao i wiórkami kokosa. Udekoruj truskawką razem z szypułką.



Deser jest bardzo prosty a zarazem smaczny.

1 komentarz: