6 marca 2012

Chlebek pełnoziarnisty z lubczykiem

W tym tygodniu jemy chlebek z mąki pełnoziarnistej na drożdżach.
Porównując chleby z dodatkiem zakwasu - są zdecydowanie lepsze te na zakwasie.
Jeśli jednak nie mamy aktywnego zakwasu - zostają nam drożdże. 


Chlebek pełnoziarnisty z lubczykiem


  • 500 g mąki pełnoziarnistej
  • 250ml maślanki
  • 2 łyżki mąki pszennej uniwersalnej
  • pół szklanki letniego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka suszonego lubczyku
  • tłuszcz do formy



Mleko wlej do miseczki, dodaj cukier, miód i pokruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki pszennej.Wymieszaj, odstaw  w ciepłe miejsce. Po 10 minutach, gdy drożdże "ruszą" dodaj  pozostałe składniki chleba (maślankę, mąkę,sól i lubczyk - wyrób do chwili, aż ciasto będzie odstawać od reki. Przełóż  ciasto do wysmarowanej foremki i odstaw  do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wstaw  do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 20 minut piecz  w temp. 200 stopni, potem zmniejsz  płomień i piecz  jeszcze około 40 minut.









Po upieczeniu wyjmij chlebek z foremki i piecz w piekarniku jeszcze  około 10 min, by skórka była rumiana se wszystkich stron.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz