4 marca 2012

Muffiny bananowe.

Niedziela to pretekst do małego odstępstwa od postu. O 16 zasiadamy do kawy i choćby małe co nieco się przydaje. Miałam w koszyku 4 bardzo dojrzałe banany na które nikt nie miał już ochoty.
A że od dłuższego czasu chodził mi po głowie chlebek bananowy - upiekłam go i dodatkowo
babeczki z chrupiącą orzechową skorupką.
Zacznę od przepisu na ....
Muffiny bananowe




  • 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 bardzo dojrzałe banany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju słonecznikowego
  • pół szklanki siekanych orzechów laskowych
  • cukier trzcinowy do posypania

Obierz i rozgnieć w misce banany, dodaj do nich maślankę, jajko i olej - wymieszaj.
Do drugiej miski wsyp wszystkie suche składniki.

Wymieszaj niezbyt starannie suche z mokrymi, przełóż do foremek, najlepiej silikonowych do muffinek.
Górę babeczek posyp grubo siekanymi orzechami laskowymi i cukrem trzcinowym, które podczas pieczenia
zamienią się w słodką skorupkę.



Piecz w mocno nagrzanym piekarniku około 20 minut.
Wyjmij babeczki z foremek, gdy lekko przestygną.


Podawaj babeczki po ostudzeniu. Jeśli lubisz bardziej słodkie posyp je cukrem pudrem.

1 komentarz: