1 kwietnia 2012

Placki ryżowe z pieczarkami

Koniec tygodnia pod znakiem ostatnich porządków, więc codzienne posiłki raczej ekspresowe.
Wczoraj bardzo smaczne  placki ryżowe z dodatkiem dyni i smażonych na masełku pieczarek.


Placki ryżowe z pieczarkami.


  • 100g ugotowanego na sypko ryżu
  • 2 jaja
  • 1/2 szklanki śmietany wiejskiej
  • około 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • pół szklanki startego w łezkę miąższu dyni
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
  • 2 łyżki masła
  • 1 czerwona cebula
  • 400 g pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypiorek do dekoracji


Obierz pieczarki, pokrój je w mniejsze części. Obierz cebulę i pokrój je w ćwierć plasterki.
Na mocno rozgrzanym maśle (najlepiej sklarowanym) smaż pieczarki z cebulą około 10 minut.
Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, trochę soli i pieprzu do smaku- odstaw.
Do miseczki wsyp  ryż, wbij   jajka, dodaj  śmietanę, kurkumę, miąższ dyni i szczyptę soli.

Energicznie wszystko wymieszaj.Na końcu dodaj mąkę w takiej ilości, by ciasto przypominało konsystencją ciasta na placki ziemniaczane - wymieszaj.






Na rozgrzanej patelni na oleju usmaż niewielkie okrągłe placuszki na złoty kolor. Podgrzej pieczarki (jeśli trzeba) i nałóż  je na placki.








 Podaj je od razu udekorowane szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz