26 marca 2012

Quiche lorraine

Danie główne, które zaserwowałam na sobotniej kolacji  to

Quiche lorraine


  • Ciasto : 20dag mąki
  • 10dag masła
  • 3 łyżki wody
  • szczypta soli
  • Farsz: 15 dag chudego wędzonego boczku
  • 10 dag sera żółtego typu ementaler
  • 3 jaja
  • 1 cebula
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 200 ml śmietanki kremowej
  • 2 łyżki kaparów
  • sól, pieprz biały do smaku


Ze mąki, masła , wody i szczypty soli zagnieć szybko ciasto i wstaw do lodówki na pół godziny.
Jaja rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka ubij ze śmietaną, dopraw solą i pieprzem.
Dodaj do masy posiekany drobniutko boczek, posiekaną cebulkę (obrana uprzednio) i kapary, starty ser i posiekana pietruszkę. Ubij białka  ze szczyptą soli. Dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.






Rozwałkuj ciasto cieniutko, wyłóż nim foremkę, skrawki zostaw do dekoracji.


Na cieście rozłóż równo masę. udekoruj skrawkami ciasta.
Włóż quiche do nagrzanego do 200 st.C piekarnika. Piecz około 30 minut do chwili aż ciasto się zarumieni.


Wspaniale smakuje z lampką wytrawnego wina.


Quiche lorraine możesz podawać na ciepło i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz