3 marca 2012

Parzybroda z wieprzowiną duszoną w cebuli.

Dziś obiad jednodaniowy. Parzybroda, ciapkapusta to nazwy gotowanej kapusty z dodatkiem pogniecionych ziemniaków.
Dziś opiszę jak robiła to moja Babcia, czyli ze starego notatnika. Taką kapustę jedliśmy z żeberkami lub z duszoną w cebuli wieprzową szynką.

Parzybroda z wieprzowiną duszoną w cebuli.


  • 70dag wieprzowiny (łopatki lub karczku) 
  • pół kg cebuli
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 70 dag ziemniaków
  • 70 dag kiszonej kapusty
  • 1 łyżka smalcu domowego z cebulką
  • pieprz ziołowy do smaku
  • kilka liści laurowych
  • kilka ziaren ziela angielskiego



Wieprzowinę umyj osusz, pokrój na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanym oleju obsmaż  mięso ze wszystkich stron, posyp posiekaną cebulą, - przesmaż ją z mięsem, aż się zarumieni. Podlewaj mięso bulionem,  posyp przyprawami i duś do miękkości. Pod koniec duszenia dopraw mięso i przestań podlewać, by sos się zagęścił naturalnie.




Obierz ziemniaki, ugotuj je w lekko osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotuj kapustę w małej ilości wody. Do gotującej kapusty dodaj liście laurowe i ziele angielskie.
Ugotowane ziemniaki pognieć dokładnie, połącz z kapustą. Dodaj smalec, dopraw solą, pieprzem ziołowym i czarnym do smaku.







Podawaj parzybrodę na gorąco z plastrami wieprzowiny.


1 komentarz: