27 marca 2012

Briosze

Słodkie bułeczki pełne dżemu morelowego - podałam w sobotę na deser.
Pozostałe podgrzane na tosterze wcinaliśmy w sobotni i niedzielny poranek z kubkiem kawy.
Są pyszne pod warunkiem że dużo jest słodkiej zawartości, dzięki której są wilgotne.

Briosze z dżemem morelowym lub brzoskwiniowym
ciasto:

  • 500 g mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 200g stopionego i ostudzonego masła
  • szklanka mleka
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 5 dag drożdży

nadzienie:

  • słoiczek dżemu morelowego (lub brzoskwiniowego)
  • 3 łyżki mielonych migdałów (lub kokosu)
  • jajo do posmarowania
  • tłuszcz do foremek
  • listki mięty do dekoracji



Z drożdży, 1 łyżki cukru, pół szklanki mleka, pół szklanki mąki przygotuj zaczyn i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy drożdże zaczną buzować z pozostałych składników i zaczynu wyrabiaj ciasto do chwili, aż zacznie odchodzić od ręki. Nakryj ciasto ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Gdy ciasto wyrośnie zrób z niego wałek, podziel na równe plastry z których uformuj bułeczki.trochę ciasta zostaw na wycięcie przykrywek.




Włóż  bułeczki do wysmarowanych foremek na muffiny. Za pomocą posypanego mąką kieliszka zrób w każdej dołek. Dżem morelowy wymieszaj z mielonymi migdałami (a brzoskwiniowy z kokosem)  i nakładaj po łyżce we wgłębienia.
Pozostałe ciasto rozwałkuj na 1 cm. Kieliszkiem wycinaj kółka które  układaj na zagłębieniach z dżemem.
Odstaw do wyrośnięcia . Gdy brioszki trochę podrosną posmaruj je jajkiem rozkłóconym z odrobina wody.








Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 35 minut do chwili,aż ładnie się zarumienią, a patyczek po nakłuciu będzie suchy.








  Podawaj brioszki  letnie udekorowane listkami mięty lub melisy.



Gdy brioszki są czerstwe wystarczy   zagrzać je na tosterze i znowu są pyszne :) i chrupiące.

2 komentarze: