26 marca 2012

Sałatka nicejska.

W sobotę przygotowałam na kolację dania inspirowane kuchnia francuską.
Kolacja była pyszna, jak orzekli domownicy, więc zrobione fotki  wysłałam na konkurs.
Jeśli Wam również się podoba moje menu proszę, zagłosujcie na nie pod adresem
La bonne cuisine 
Menu?  Przystawka -
Sałatka nicejska.

  • 6 jajek przepiórczych ugotowanych  na twardo
  • ogórek zielony
  • kilka pomidorów
  • 1 papryka
  • fasolka szparagowa (konserwowa)
  • oliwki
  • kapary
  • fileciki anchois lub płat śledzia korzennego
  • sałata
  • sos:  100 ml oliwy Extra V.
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz do smaku
  • ząbek czosnku

Oliwę, sok z cytryny, miód i przeciśnięty  przez praskę czosnek włóż do słoiczka z zakrętką.
Dopraw solą i pieprzem, zakręć i wstrząsaj aż sos się połączy.
Warzywa (papryka i ogórek) oczyść, pokrój w plasterki  i ułóż na talerzu.
Obrane ze skórki pomidory pokrój w cząstki, ułóż je na talerzu. Jajka obierz ze skorupek, przekrój na połówki i połóż na półmisku. Ułóż pozostałe składniki. Udekoruj talerz sałatą.




Polej wszystko przygotowanym wcześniej sosem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz