9 marca 2012

Chleb gryczany na miodzie


Już drugi raz podchodzę do tego wypieku.
Pierwszy chlebek gryczany był smaczny, jednak dosyc płaski.
Ten udał się nieźle,  był dość wysoki, choć mocno popękał.
W smaku był wspaniały, bo użyłam oprócz płatków gryczanych miodu gryczanego.


Chleb gryczany na miodzie


  • 500 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 500 g maki pszennej uniwersalnej
  • 250 ml aktywnego zakwasu
  • 250 ml letniego mleka
  • 1 szklanka płatków gryczanych
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka soli
  •  1 łyżka miodu gryczanego







Mleko wlej do miseczki, dodaj miód, płatki i pokruszone drożdże oraz 2 łyżki mąki pszennej.



Wymieszaj, odstaw  w ciepłe miejsce.
 Po 15 minutach,   dodaj  pozostałe składniki chleba (zakwas, mąkę,sól
 - wyrabiaj do chwili, aż ciasto będzie odstawać od reki.

 Przełóż  ciasto do kosza na chleb i odstaw  do wyrośnięcia.
 Gdy ciasto podwoi swoją objętość prełóż go na posypaną maką formę i wstaw  do gorącego piekarnika.


Przez pierwsze 20 minut piecz  w temp. 220 stopni, potem zmniejsz  płomień i piecz  jeszcze około 60 minut.

Możesz zwilżyć wodą skórkę, będzie ładniejsza.
Pęknięty dość mocno chlebek jest oznaką czegoś, jeśli wiesz - napisz mi o tym.
Ja przypuszczam, że powinien dłużej wyrastać, ale może się mylę?
Nie poddaję się,  będę starała się poprawić błędy.

1 komentarz:

  1. uwielbiam jego smak.. smak dzieciństwa, babcia taki robiła ;)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie,
    szana-banana
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń