11 marca 2012

Wątróbka po śląsku.

Wertowanie śląskich przepisów i znowu coś ciekawego, czego wcześniej nie znałam.
Wątróbka smażona z cebulą z grzankami. Czytając książkę Wery sztabowej znalazłam właśnie taki przepis.
Zainspirowana nim zrobiłam swoją wersję mocno zbliżoną do oryginału.

Wątróbka po śląsku.
  •  50dag wątróbki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 1 duża bułka pszenna
  • 2 łyżki masła sklarowanego
  • maka pszenna do oprószenia
  • 1 łyżka smalcu
  • 1/2 litra bulionu
  • sól, pieprz do smaku 











Wątróbkę oczyść z błon i żył. Zalej ją mlekiem i odstaw w chłodne miejsce. 
Bułkę przekrój na połowę (wzdłuż) a następnie  w  kromki. Usmaż z nich rumiane grzanki.









Osusz wątróbkę, pokrój ją w plastry, oprósz mąką. Obierz i pokrój cebulę.Rozgrzej smalec na patelni.












Przesmaż wątróbkę z cebulą   na rozgrzanym na patelni smalcu. Podlej bulionem i duś wątróbkę ok 10 min. Dopraw wątróbkę solą i pieprzem do smaku.





 Na końcu wetknij grzanki i trzymaj na ogniu jeszcze kilka minut w czasie których grzanki wpiją sos.



Podawaj wątróbkę od razu na ciepło.

1 komentarz:

  1. ciekawy sposób podania ;)
    pozdrawiam cieplutko i zapraszam do siebie!
    szana-banana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń