16 kwietnia 2012

Bliny gryczane z łososiem.

Na stronce z konkursem Siemens'a teraz  króluje kuchnia słowiańska, więc ostatnio trochę postudiowałam jej specyfikę. Efektem jest  mój przepis na wieczor.pl , możecie tam zajrzeć na moją fotorelację.
Dziś przepisy na bliny gryczane - moim zdaniem największy obok pierogów hit tej kuchni.
Można podawać je na wiele różnych sposobów. Spróbuję  je opisać.


Bliny gryczane z łososiem.

  • 1,5 szklanki  mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka Oleju Wielkopolskiego słonecznikowego

  • 250 g wędzonego łososia
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 łyżka   Oleju Wielkopolskiego słonecznikowego
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu kwiatowego
  • 0,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • pieprz biały do smaku
  • listki pietruszki do dekoracji
  • Rzepakowy Olej  Wielkopolski do smażenia





Z drożdży, cukru mleka i mąki pszennej przygotuj rozczyn.
Gdy drożdże ruszą dodaj maślankę, żółtka,mąkę gryczaną, olej słonecznikowy i szczyptę soli.
Wymieszaj gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Ubij białka ze szczyptą soli.
 Gdy ciasto podrośnie dodaj ubitą pianę, wymieszaj i smaż bliny na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.





 Układaj bliny na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu












Posiekaj łososia wędzonego.Do słoiczka wlej 1 łyżkę oleju, sok z cytryny,
dodaj miód,paprykę słodką w proszku i pieprz biały do smaku.
Wstrząsaj słoiczkiem do uzyskania gładkiego sosu, którym polej łososia, dodaj kapary i wymieszaj.













Podawaj bliny z siekanym łososiem udekorowane listkiem pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz