12 kwietnia 2012

Chłodnik Litewski

Dziś przepisy kuchni litewskiej. Coraz cieplejsze dni, więc zimne zupy na czasie.
Szczypiorek, koperek - to jest to co wiosną należy  jeść.
A więc polecam

Chłodnik Litewski 





  • 1,5 litra zakwasu buraczanego

  • 1 szklanka śmietany lub jogurtu w wersji lekkiej
  • szczypiorek
  • koperek
  • miód i sól do smaku
  • parę gałązek mięty
  • kilka łyżek wiejskiej śmietanki





Do zakwasu buraczanego dodaj śmietankę lub jogurt, wymieszaj dokładnie.
Dopraw solą i miodem do smaku. Dodaj posiekany szczypior i koperek. Wymieszaj.











Podawaj z kleksem śmietany i listkiem orzeźwiającej mięty.

2 komentarze:

  1. Pycha, mój ulubiony, ale ja robię z botwinki i buraków :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja też robię z botwinki, ale jeszcze nie urosła w moim ogrodzie :)
    Taka zupa to samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń