24 kwietnia 2012

Wieprzowina z kaszą perłową.

Wczoraj na obiad kasza z gulaszem wieprzowym, z  zielskiem, oliwkami i parmezanem.
Wygląd niezbyt rewelacyjny, bo kasza nie barwiona jest szara, ale smak - świetny!

Wieprzowina z kaszą perłową.


  • 1/2 kg szynki wieprzowej
  • 1 cebula
  • 2 łyżki sosu chili
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • 1/2 szklanki śmietanki 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • pęczek kwietniowych ziół ( szczypior, pokrzywa, mniszek, estragon, lubczyk)
  • mały słoiczek oliwek
  • 4 łyżki parmezanu
  • 200g kaszy perłowej
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • sól, pieprz czarny do smaku
Ugotuj kaszę. Mięso pokrój w plasterki i przesmaż na maśle razem z pokrojoną drobno cebulą (obraną uprzednio) Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Podlej odrobiną wody i duś do miękkości.
Zieleninę oczyść, opłucz i posiekaj . Dodaj ją do mięsa, dodaj oliwki odsączone z zalewy i sos chili.
Po kilku minutach dodaj śmietankę wymieszaną z mąką - zagotuj.
Dopraw  sos ostatecznie do smaku.
Podawaj wieprzowinę z sosem z gorącą kaszą perłową posypaną startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz