28 kwietnia 2012

Francuska zupa cebulowa.

Jeszcze kilka zaległych przepisów smakołyków które przygotowałam na konkurs Siemensa.
Na początek jeszcze raz kuchnia francuska i pyszna zupa cebulowa.

Francuska zupa cebulowa.


  • 4 duże cebule
  • 3 łyżki masła
  • 1/2 szklanki wina
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 4 razowe grzanki 
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 8 łyżek startego żółtego sera
  • sól i pieprz biały do smaku
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypior do dekoracji


Obierz cebule i posiekaj je drobno. Przesmaż je na 2 łyżkach masła do chwili , aż się zezłocą.






Podlej cebule winem, odparuj alkohol po czym podlej bulionem, dodaj tymianek  i  gotuj na bardzo małym ogniu około 20 minut. Zagęść zupę mąką wymieszaną w 1/2 szklance wody. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na łyżce masła przyrumień grzanki, posyp je połową żółtego sera.
Nalej zupę do miseczek, ułóż grzanki na górze , posyp je resztą sera i zapiekaj chwilę, aż ser się rozpuści.

Podawaj udekorowane kratką ze szczypiorku.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz