18 kwietnia 2012

Sałatka Mohameda

Do kebaba ta pikantna sałatka pasuje idealnie.
Trochę zmieniłam jej skład ograniczając się do pikantnego sosu chili zamiast 4 małych ostrych strąków, po których  przeciętny Europejczyk dostaje duszności.
Dodałam też trochę natki pietruszki. Sałatka jest wręcz banalna.
A więc ...
Sałatka Mohameda

  • 3 pomidory
  • 1 długi zielony ogórek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki sosu chili  (lub 4 małe ostre papryczki)
  • sok z połówki cytryny
  • 1/3 szklanki oliwy extra V.
  • sól do smaku
  • listki pietruszki do dekoracji
Pomidory, ogórki (ze skórką), obraną cebulę pokrój drobno na kawałki kilkumilimetrowe.
Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sos chili (lub posiekane drobno papryczki).







Sok z cytryny wymieszaj z oliwą i polej  sałatkę. Dopraw solą, wymieszaj i odstaw na na  15 minut w chłodne miejsce. 
Sałatka bardzo dobrze smakuje z mięsem typu kebab lub kofta.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz