18 kwietnia 2012

Kebab.

Danie główne w mojej prezentacji na konkurs Siemensa to libijski kebab, bo przypominam, że gościna była w libijskim stylu.

Kebab.


  • 1/2 kg  czerwonego mięsa mielonego
  • 1 duża cebula
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • sól do smaku
  • olej roślinny  


Mięso wymieszaj z przyprawami, dopraw sola do smaku, dodaj posiekaną bardzo drobno lub startą w łezkę cebulę. Masę wymieszaj dokładnie. Formuj podłużne paluszki o grubości około 2 cm i długości do 10 cm. Odstaw   je na pół godziny w chłodne miejsce.
Przed smażeniem, najlepiej na grillu lub patelni grillowej posmaruj mięso olejem.
Po przyrumienieniu ze wszystkich stron najlepiej kebab przepiec jeszcze na małym ogniu w piekarniku.








Możesz podać mięso z ryżem i pikantną sałatką (tak podobno podaje się w restauracjach).


W barach przydrożnych podaje się w rozciętych chlebkach.

6 komentarzy:

  1. Kminek zastąpiłabym kminem rzymskim, który jest wszechobecny w kuchni libańskiej

    OdpowiedzUsuń
  2. Wiesz korzystałam z ksiązki Libia od kuchni i autorka która mieszkała w Libii w przepisie podała kminek - też się zdziwiłam, bo kmin jest bardziej popularny.
    Postanowiłam jednak być bliżej przepisu z tej książki :)
    Smak z kminkiem też jest super :), jeśli ktoś lubi.

    OdpowiedzUsuń
  3. Na prawdę rewelacja taki kebab. Sto razy lepszy niż kupowany z mięsem typu parówka.

    OdpowiedzUsuń
  4. Co ma kminek do kminu rzymskiego? Bo nie rozumiem. Są to dwie całkowicie inne przyprawy, jedyne co maja ze sobą wspólnego to podobna nazwa i może wygląd ale aromat i smak potraw jest całkowicie inny. Więc nie rozumiem skąd to porównanie...

    OdpowiedzUsuń
  5. Pisałam wcześniej że mój przepis wzorowany był na przepisie osoby, która wiele lat przebyawała w Libii i stotowała kminek. Więc pytanie raczej powinno się skierować do niej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Acha... jeden i drugi należy do licznej rodziny selerowatych :)....
    a smak ma faktycznie inny.

    OdpowiedzUsuń