17 kwietnia 2012

Bliny gryczane z śledziem korzennym.

Nie wiem czy już Wam pisałam, że takie bliny na imprezę, to świetna sprawa.
Smażysz stertę blin , siekasz  różne dodatki, wiejska śmietanka, kapary, pieprz zielony.
Ze spiżarni wystawiasz  kilka pysznych dżemików  i można gości przyjmować!

Bliny gryczane z śledziem korzennym.

  • 1,5 szklanki  mąki gryczanej
  • 0,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 dag drożdży
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka Oleju Wielkopolskiego słonecznikowego

  • 4 filety śledzia korzennego z oleju
  • 3 łyżki pieprzu zielonego z zalewy
  • 1 łyżeczka miodu kwiatowego
  • 1 szklanka wiejskiej kwaśnej śmietanki
  • 1 jabłko starte w łezkę
  • 1 czerwona cebula
  • pieprz biały do smaku
  •  Rzepakowy Olej  Wielkopolski do smażenia





Z drożdży, cukru mleka i mąki pszennej przygotuj rozczyn.
Gdy drożdże ruszą dodaj maślankę, żółtka,mąkę gryczaną, olej słonecznikowy i szczyptę soli.
Wymieszaj gładkie ciasto i odstaw do wyrośnięcia.
Ubij białka ze szczyptą soli.
 Gdy ciasto podrośnie dodaj ubitą pianę, wymieszaj i smaż bliny na rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym.





 Układaj bliny na ręczniku papierowym w celu odsączenia tłuszczu












Posiekaj filety śledzia korzennego , przełóż do miseczki. Dodaj posiekany pieprz zielony, starte jabłko, śmietankę  i miód.
Wymieszaj  i dopraw solą i pieprzem.





Podawaj bliny z śledziem w śmietanie z pieprzem zielonym i cebulką czerwoną.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz